Neera szirup

Érdekességek a Neera szirupról

(0/0)

A Neera, a pálmának az édes nedve egyre rohamosabban válik népszerű itallá magas tápértéke es finom, kellemes íze miatt. A Neera vagy másik nevén, az édes Toddy vagy a pálmaszirup a Toddy pálma különböző fajainak virágzatából kivont nedv. A nedv maga édes, osztriga fehér és áttetsző. A szirupot magát széles körben fogyasztják Indiában, Sri Lanka környékén, Malajziában, Thaiföldön és Myanmar egyes vidékein. A neera egy teljesen természetes és alkoholmentes ital, mely magas tápértékkel bír és azonnali szomjoltóként szolgál. Ha a neera megerjed, akkor puncsot készítenek belőle. A Neera nem igényel sem mechanikai aprítást, mint a cukornád, sem áztatást a cukorrépa-gyökérhez hasonlóan, hanem szeleteléssel és kaparással nyerik ki belőle az értékes anyagokat.

neera

Tápanyagtartalma

A neera nagyon gazdag szénhidrátokban, többnyire szacharóz található benne és pH értéke közel semleges. Fajsúlya 1.058 és 1.077 kg/m3 között mozog. A kémiai összetétele százalékosan megadható, hiszen összetételét a különböző tényezők befolyásolják. (pl. hely, a pálma jellege, a szezon és a gyűjtés módja) Ennek megfelelően 100 milliliter neera szirupban 12.3-17.4 gramm szacharózt, 0.11-0.41 gramm hamut, 0.23-0.32 gramm fehérjét és 0.016-0.030 gramm aszkorbinsavat találunk. Az összes hasznos anyag tehát 10 deciliterenként 15.2-19.7 gramm között változik. A Neera egy tápláló italnak minősül, ami számos ásványi anyagot, sókat, vitaminokat tartalmaz és a fehérje száma is magas. Tartalmaz savakat is, mint az aszkorbinsav, nikotinsav és riboflavin.

A neera szirup akkor keletkezik, mikor a még friss neerat elkezdik hevíteni és ez alatt koncentrátummá sűrűsödik. Ezt a szirupot egyébként az orvostudományban és az Ayurveda során is használják. Magyarországon leginkább méregtelenítő funkciói miatt vált ilyen gyorsan népszerűvé.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).